3. 3. – 10. 4. 2017

Otvoritvena razstava v Galeriji mesta Ptuj je predstavila rezultate potujoče mednarodne likovne delavnice, ki jo je v letu 2016 organiziralo kitajsko Ministrstvo za kulturo s pomočjo zasebne družbe za razvoj kulture iz Pekinga (Beijing Ji’an Cheng Culture Development Company Limited). Organizatorji so k sodelovanju povabili trinajst umetnikov iz desetih držav srednje in severovzhodne Evrope. Umetniki so svoje delovno potovanje zastavili v pokrajini Guizhou na jugozahodu Kitajske, kjer se je nekdaj pričela znamenita svilnata pot, ki je vodila proti Evropi. Spoznavali so bogastvo tamkajšnje umetniške in ljudske dediščine, se srečevali s kulturo številnih manjšin ter se seznanjali s sodobno kitajsko civilizacijo, ki preseneča z visokim tehnološkim razvojem. Ob zaključku so pripravili razstavo v galeriji ArtZone 798 v mestu Guiyang, njihova dela pa so bila v razstavišču soočena s podobami, katerih avtorji so najznamenitejši predstavniki sodobne kitajske umetnosti. Neposredna konfrontacija likovnih govoric kulturno različnih okolij je pomenila bogato izkušnjo, izzvala pa je tudi željo po nadaljnjem sodelovanju.

Umetniki, ki jih je združilo potovanje po jugozahodni Kitajski, so čutili potrebo, da svoje vtise in spoznanja s poti po daljnih krajih posredujejo tudi evropskemu občinstvu; namero so realizirali v Galeriji mesta Ptuj.

Sodelujoči umetniki / Artists:

Draško Dragaš (Črna gora), Dušan Fišer (Slovenija), Franc Golob (Slovenija), Tibor Gyenis (Madžarska), Agnè Jonkutè (Litva), Ivona Jurić Kljajo (Hrvaška), Arkadiusz Karapuda (Poljska), Sinisha Kashawelski (Makedonija), Zolt Kovac (Srbija), Dessislava Mincheva (Bolgarija), Karl-Kristjan Nagel (Estonija), Éva Szakál (Madžarska) in Josip Tirić (Hrvaška)