28. september – 30. oktober 2022

Galerija mesta Ptuj gosti razstavo srbskega umetnika dr. Zorana Tairovića.

Slikarski ciklus Zlata doba / Tarot, Velika Arkana je nastal po zaslugi avtorjevega dobrega poznavanja umetnosti mojstrov različnih obdobij, pa tudi njegove sposobnosti, da se naveže na korpus simbolističnega ustvarjanja in istočasno oblikuje lasten način izražanja.

MANTEGNINA DRUŽINA / MANTEGNA`S FAMILY
olje na platnu / oil on canvas, triptih / triptyc, 3x 70×50 cm

Dobrim poznavalcem umetnosti ne bo ušlo kreativno povezovanje Tairovića z mojstri slikarstva, kot sta Antonio Solari ali Antonio Mancini Zingara, predstavnika napolitanske šole, pa tudi umetnikov od baročnega mojstra Caravaggia do Otta Müllerja in Pabla Picassa.

Leta 1966 rojeni Zoran Tairović je po izobrazbi akademski slikar in doktor interdisciplinarnih študij menedžmenta v uporabni umetnosti, sicer pa multimedijski umetnik in aktivist.

Prejel je več mednarodnih priznanj za slikarstvo, je avtor prve romske opere in muzikala, pa tudi različnih nagrajenih dokumentarnih filmov. S svojimi umetniškimi performansi je sodeloval na številnih festivalih doma in po svetu. Tairović je tudi idejni vodja mednarodnega festivala dokumentarnega filma z romsko tematiko FROM, ki vsako leto poteka v vojvodinskem mestecu Mali Iđoš.

Razstava bo na ogled do 30. oktobra 2022.

Postavitev / Installation view, foto: Rok Golob RG