Trenutna razstava: Arjan Pregl, Iz­čľĄrojena umetnost

2. februar – 14. marec 2021

Do 14. marca je na ogled razstava Iz srca rojena umetnost slovenskega vizualnega umetnika Arjana Pregla. Na njej so predstavljena dela iz njegovih zadnjih treh serij, ki so bila delno ┼że razstavljena v ljubljanski Moderni galeriji, celjskem Salonu umetnosti in v Toba─Źni 001 v Ljubljani. Pregl je za ptujsko razstavo serije nadgradil s 15 novimi slikami in jih povezal v celostno zgodbo, ki je javnosti ┼íe ni predstavil. Razstavljena likovna dela so povezana na ve─Ź ravneh, skupaj pa sestavljajo zaklju─Źni tridelni cikel, ki je tako ali druga─Źe povezan z idejo otro┼íko(sti) v umetnosti. Nekatera dela temeljijo na popkulturni ikonografiji, na drugih pa je uporabil otro┼íke risbe svojih otrok in tudi svoje lastne risbe iz otro┼ítva.

13. Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj Karneval

Mestna ob─Źina Ptuj, Javni zavod za turizem Ptuj in Kulturno umetni┼íko  dru┼ítvo Art Stays vas skupaj z ostalimi partnerji vabijo, da se pridru┼żite mednarodni likovni nagradi ex-tempore, ki je organizirana v okviru tradicionalne prireditve Kurentovanje.

Zdaj ┼że tradicionalna likovna nagrada, ki se odvija v ─Źasu pusta v najstarej┼íem slovenskem mestu je do danes, v letih 2003, 2004 in nato od leta 2011 do 2020 privabila na Ptuj ve─Ź kot 1000 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nem─Źije, Romunije, Hrva┼íke in drugod.

Veseli nas da bo, kljub te┼żkim ─Źasom, letos potekala ┼że trinajsti─Ź. Najve─Źjo likovna prireditev v pustnem ─Źasu, organizira KUD Art Stays, skupaj z Mestno ob─Źino Ptuj, Javnim zavodom za turizem Ptuj in ostalimi sponzorji. Tematika je karnevalsko obarvana, slikarjem in kiparjem pa je prepu┼í─Źena tudi prosta tema.

Prijavite se lahko od 18. januarja do 7. februarja 2021. Podelitev nagrad in otvoritev virtualne razstave bo v petek, 12. februarja 2021. Vabljeni!

PRIJAVNICA┬á(18. JAN ÔÇô 9. FEB 2021)

PRAVILNIK

KURENTOVANJE 2021

Dodatne informacije: extemporeptuj@gmail.com, +386 51 346 983

Razstava Anke Krašna v sklopu projekta Mladi kustos v Galeriji Media Nox

Vljudno vas vabimo k ogledu spletne razstave Poplava modrin pod povr┼íino ko┼że, ki so jo v sklopu predmeta Prakti─Źno usposabljanje in projekta Mladi kustos MKC Maribor pripravile ┼ítudentke tretjega letnika dodiplomskega ┼ítudija umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Slikarska dela Anke Kra┼ína so izbrana po klju─Źu modre barve, ki je precej pogosta v njenem opusu in ima veliko simbolnih pomenov. Ogled razstave tako ne bo zanimiv le za naklju─Źnega spletnega obiskovalca, marve─Ź tudi za tiste, ki umetnico in njena dela ┼że poznate.

Razstava bo dostopna od srede, 13. januarja, od 16. ure na tej povezavi.

Mlade kuratorke:
Annemarie Gomzi, Sara Nu┼ía Golob Grabner, ┼Żana Pleji─ç,
Rebeka Ta┼íi─Ź, Nika Vre─Źa, Klara Zadravec in Pia ┼Żula

Organizacija:
Oddelek za umetnostno zgodovino FF UM in Galerija Media Nox

Vabljeni k ogledu!

Preberi ve─Ź

Naprej v preteklost 2020

Z veseljem vas obve┼í─Źamo, da Galerija mesta Ptuj ┼że drugi─Ź sodeluje v akciji NAPREJ V PRETEKLOST, ki jo organizira od 7. do 13. decembra 2020 Skupnost muzejev Slovenije. Gre za vse slovenski projekt, kjer se pod skupno platformo posamezne ustanove vklju─Źujejo z svojim posebej pripravljenimi programi in dejavnostmi, ki bodo v tem terminu objavljeni na dru┼żabnih omre┼żjih in spletnih straneh posameznih muzejev, galerij in drugih ustanov.

Galerija mesta Ptuj je posebej za to prilo┼żnost pripravila poseben program posameznih akcij in predstavitev. Premierno bomo predstavili ┼ítiri projekte, ki so narejeni posebej za to ve─Źdnevno dogajanje. Vsi dogodki bodo objavljeni na spletni strani galerije in facebook-u.

7.12.2020 ob 18. uri JAZ SEM ANKA, (Retrospektiva Anka Krašna),video


9.12.2020 ob 18. uri NE VESTA, plesni performans Kaje Petrovi─Ź, video


11.12.2020 ob 18. uri RUDI RINGBAUER, predstavitev


12.12.2020 ob 10. uri HOMMAGE RUDIJU RINGBAUERJU, spletna predstavitev kataloga donacije Galeriji mesta Ptuj.


Spremljajte nas.
Galerija mesta Ptuj


Sandi ─îervek – dobitnik nagrade Pre┼íernovega sklada za razstavo v Galeriji mesta Ptuj

Sandi ─îervek je eden osrednjih predstavnikov prekmurske likovne umetnosti. ─îervek, ozna─Źen za umetnika ─Źrnine, je svoje prve ─Źrne slike ustvaril konec osemdesetih let prej┼ínjega stoletja. Po barvni figuraliki (1985-1987) in kratkem obdobju t. i. kontrolirane geste (1987-1989) je skrajno zreduciral likovna sredstva in pri─Źel ustvarjati minimalisti─Źna ─Źrna platna. Umetnik je skozi desetletja svoj racionalno na─Źrtovan ter fizi─Źno in mentalno naporen ustvarjalni proces, pri katerem od leta 1990 naprej uporablja izklju─Źno slikarsko lopatico, izpopolnil do te mere, da so njegove ─Źrne slike dobile filigransko dovr┼íeno ter izjemno taktilno nitkasto teksturo. Z organizacijo slikarskih potez v oblike spiral, lokov in sto┼żcev je ÔÇťizni─ŹilÔÇŁ evklidski prostor. Ustvarjene brazde ujamejo ogromno svetlobe, ki jo gledalec z lastnim gibanjem ob sliki kroti ter usmerja po platnu. Od leta 2018 umetnik ─Źrno nadome┼í─Źa z ┼żametno modrimi odtenki.

K ─Źrnim slikam se umetnik zmeraj znova vra─Źa po bolj spro┼í─Źenih likovnih intermezzih. Slednji predstavljajo veliko bolj barvit in igriv pol ─îervekovega opusa (serije Onkraj spomina, Skice za skulpture, Naylon, Slike brez naslova, Kar to ni, to je) in umetnika predstavijo kot odli─Źnega risarja in kolorista.

Razstava 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj je postregla z bogatim pregledom prepoznavne in izrazito avtorske likovne poetike Sandija ─îerveka. Umetnika je predstavila tako v ─Źrnini kot v barvah, na eni strani skozi skrajno racionalen, na drugi strani pa impulziven in spro┼í─Źen ustvarjalni pristop. Razstava je vzpostavila ┼íe nikoli viden dialog med umetnikovimi ustvarjalnimi fazami v preseku zadnjih tridesetih let. ─îervek je umetnik, ki nenehno hodi po robu, a v svoji brezkompromisni dr┼żi ne zdrsne v dekorativnost, pretirano pripovednost ali dru┼żbeno anga┼żiranost. Prav tako ne podlega trendom, ─Źeprav jim budno sledi. Njegovi igrivi intermezzi nas na eni strani pribli┼żajo glasnemu ritmu vsakdana, na drugi strani pa nam njegova monokromna ─Źrna in modra platna odkrivajo globine metafizi─Źnih svetov, v katerih se v ti┼íini sre─Źujemo s sublimnim. (Odlomek iz obrazlo┼żitve: Irma Brodnjak Firbas)


V spomin

Rudi Ringbauer (Murska Sobota, 19. 2. 1931ÔÇôPtuj, 3. 11. 2020)

Rudi Ringbauer, Galerija mesta Ptuj, 2018, foto: Srdan Mohori─Ź

Rudi Ringbauer je bil eden najbolj prepoznavnih ptujskih osebnosti. Po poklicu je bil pravnik, dolga leta zaposlen na ptujskem sodi┼í─Źu, sicer pa se je posve─Źal umetnosti. Pisal je aforizme, ki jih je izdal v ┼ítirih knjigah (Bo┼żje resnice, 1993; Preproste resnice, 2000; Gole resnice, 2003 in Popolne resnice, 2014) in jim dodal ┼íe esejisti─Źno delo Moj prepir z Bogom (2011). Za pisateljevanje je prejel oljenko (1994) in veliko oljenko (2014), priznanji Mestne ob─Źine Ptuj za kulturne dose┼żke, mesto pa se mu je leta 2018 poklonilo tudi z nazivom zaslu┼żnega ob─Źana.

Rudi Ringbauer je bil zavzet zbiralec likovnih del. Za likovno umetnost ga je navdu┼íil prijatelj Lojze Logar, zato so Logarjeva dela predstavljala najve─Źji del njegove zbirke, v kateri so bili zastopani tudi drugi prekmurski, mariborski in ptujski avtorji. Ob zanimanju za ustvarjalnost svojega o┼żjega okolja je redno spremljal in v skladu s svojimi finan─Źnimi mo┼żnostmi tudi kupoval grafi─Źne liste najvidnej┼íih predstavnikov ljubljanske grafi─Źne ┼íole.

Izbrana dela iz svoje likovne zbirke je ve─Źkrat predstavil javnosti, v najve─Źjem obsegu se je to zgodilo na pomlad leta 2018, ko je Galeriji mesta Ptuj podaril 300 del iz svoje posesti. ┼Że leta 2013 je poklonil 83 del Lojzeta Logarja Krajinskemu parku Gori─Źko, Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormo┼ż pa 23 risb in grafik, ki so jih ustvarili ─Źlani umetni┼íke dru┼żine Kasimir-Oeltjen. Rudijeva donacija Galeriji mesta Ptuj torej ni bila edina, bila pa je najobse┼żnej┼ía.

Podroben vpogled v Rudijevo zbirko omogo─Źa tudi njeno ovrednotenje. Predstavlja se nam kot zna─Źilna zasebna zbirka, kakr┼ína se je lahko oblikovala v ─Źasu socializma, ko ljubitelji umetnosti pogosto niso zmogli nakupa umetnin po lastnem izboru, zato so bili odvisni od prijateljskih vezi z umetniki, za grafike pa so se odlo─Źali tudi zaradi dostopnej┼íih cen. Tovrstne zbirke so odraz ─Źasa, izkazujejo nagnjenja zbiralcev, v njih pa se skrivajo ┼ítevilne dragocenosti. ┼Żivljenje Rudija Ringbauerja je bilo bogato, saj so ga na vsakem koraku spremljale umetnine, radosti dru┼żenja z umetnostjo pa je bil vedno znova pripravljen deliti z drugimi. V pogodbi o donaciji pi┼íe, da mesto Ptuj poklonjene umetnine iz likovne zbirke Rudija Ringbauerja hvale┼żno sprejema, Galerija mesta Ptuj pa se zavezuje k njihovi skrbni hrambi in ustrezni strokovni obravnavi. (Marjeta Ciglene─Źki)