Predstavitev kataloga in voden ogled: Dušan Kirbiš

Vljudno vabljeni na predstavitev kataloga trenutne razstave: Dušan Kirbiš, O izvoru podob, ki bo v petek, 28. maja 2021 ob 18.uri. Po razstavi bo vodil avtor Dušan Kirbiš. Razstava se zapira v soboto, 29. maja 2021. Ne zamudite!

Napovedujemo – Uroš Weinberger: Projectories

  1. 6. – 4. 7. 2021
Uroš Weinberger, The Projectory Lab, 2021, olje na platnu, 200,5 x 312 cm, foto Borut Peterlin
Uroš Weinberger, The Projectory Lab, 2021, olje na platnu, 200,5 x 312 cm, foto Borut Peterlin

Projectories” predstavlja Weinbergerjev najnovejši slikarski opus, ki ga nadgrajuje in ustvarja zadnja tri leta.
Prizori Projectories predstavljajo abstrakcijo trenutnega dogajanja. Zaradi nenehnih močnih spodbud slikovnih vsebin, spodbujenih s tiskanimi in digitalnimi mediji ter povzetimi v množičnih medijih, mora ogled del gledalcu vzbuditi jasne slikovne povezave, povezane z aktualnimi dogodki. Umetnik v ta namen uporablja premišljeno strukturirano koreografijo, ki
želi s slikarskimi prijemi gledalca pripraviti do tega, da preizprašuje skupek podob, ki nam jih posredujejo slikarska platna. Uroš Weinberger je vizionarski umetnik, ki je že pred letom 2010 slikal ljudi z zaščitnimi plinskimi maskami in opozarjal na toksični svet; ne le na katastrofalne posledice podnebnih sprememb in brezobzirnega posiljevanja naravnih virov,
temveč tudi na neskončne množice laži, zmede in nejasnosti, znotraj katerih se pravkar nahajamo. Njegove slike so tako še do nedavnega delovale kot znanstvena fantastika svetovne katastrofe, ki pa je danes postala realnost. Barvna paleta Uroša Weinbergerja potrjuje dejstvo, da se njegova aktualna slikarska interpretacija načrtno oddaljuje od koncepta in se želi izrazito približati formativni vsebini, kar od umetnika zahteva še dodatno metapsihološko koncentracijo in kritični razmislek o pomembnosti podobe, ki odvzema štafetno palico konceptualnemu reformiranju in demontaži realnosti na račun narativnosti vsebine umetniškega dela.

Naprej v preteklost 2021

Z veseljem vas obveščamo, da Galerija mesta Ptuj že tretjič sodeluje v akciji NAPREJ V PRETEKLOST, ki jo organizira med 22. in 28. marcem 2021 Skupnost muzejev Slovenije. Gre za vse slovenski projekt, kjer se pod skupno platformo posamezne ustanove vključujejo z svojim posebej pripravljenimi programi in dejavnostmi, ki bodo v tem terminu objavljeni na družabnih omrežjih in spletnih straneh posameznih muzejev, galerij in drugih ustanov.

Galerija mesta Ptuj je posebej za to priložnost pripravila poseben program posameznih akcij in predstavitev. Virtuano bomo predstavili katalog nedavno zaključene razstave Arjana Pregla in predstavili prihajajočo razstavo Dušana Kirbiša, ki se odpira 30. marca 2021.Vsi dogodki bodo objavljeni na spletni strani galerije in facebook-u.

23.3.2021 ob 18.00: Arjan Pregl, predstavitev spletnega kataloga,

26.3.2021 ob 18.00: Dušan Kirbiš – O izvoru podob / On the Origin of Images, spletna napoved razstave, dostopno na Facebooku in spletni strani

Predstavitev kataloga in vodstvo po razstavi

Vljudno vabljeni na predstavitev kataloga Arjan Pregl Na platnu in voden ogled po razstavi Iz🖤rojena umetnost, ki ga bo vodil umetnik Arjan Pregl v soboto, 20. marca 2021 ob 10. in 11. uri.

Zaradi omejitve števila obiskovalcev Vas prosimo, da svojo prisotnost najavite na naslov galerija@visitptuj.eu in 041967427 najkasneje do petka 19. marca 2021.

Trenutna razstava: Arjan Pregl, Iz🖤rojena umetnost

2. februar – 14. marec 2021

Do 14. marca je na ogled razstava Iz srca rojena umetnost slovenskega vizualnega umetnika Arjana Pregla. Na njej so predstavljena dela iz njegovih zadnjih treh serij, ki so bila delno že razstavljena v ljubljanski Moderni galeriji, celjskem Salonu umetnosti in v Tobačni 001 v Ljubljani. Pregl je za ptujsko razstavo serije nadgradil s 15 novimi slikami in jih povezal v celostno zgodbo, ki je javnosti še ni predstavil. Razstavljena likovna dela so povezana na več ravneh, skupaj pa sestavljajo zaključni tridelni cikel, ki je tako ali drugače povezan z idejo otroško(sti) v umetnosti. Nekatera dela temeljijo na popkulturni ikonografiji, na drugih pa je uporabil otroške risbe svojih otrok in tudi svoje lastne risbe iz otroštva.

13. Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj Karneval

Mestna občina Ptuj, Javni zavod za turizem Ptuj in Kulturno umetniško  društvo Art Stays vas skupaj z ostalimi partnerji vabijo, da se pridružite mednarodni likovni nagradi ex-tempore, ki je organizirana v okviru tradicionalne prireditve Kurentovanje.

Zdaj že tradicionalna likovna nagrada, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu je do danes, v letih 2003, 2004 in nato od leta 2011 do 2020 privabila na Ptuj več kot 1000 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.

Veseli nas da bo, kljub težkim časom, letos potekala že trinajstič. Največjo likovna prireditev v pustnem času, organizira KUD Art Stays, skupaj z Mestno občino Ptuj, Javnim zavodom za turizem Ptuj in ostalimi sponzorji. Tematika je karnevalsko obarvana, slikarjem in kiparjem pa je prepuščena tudi prosta tema.

Prijavite se lahko od 18. januarja do 7. februarja 2021. Podelitev nagrad in otvoritev virtualne razstave bo v petek, 12. februarja 2021. Vabljeni!

PRIJAVNICA (18. JAN – 9. FEB 2021)

PRAVILNIK

KURENTOVANJE 2021

Dodatne informacije: extemporeptuj@gmail.com, +386 51 346 983

Razstava Anke Krašna v sklopu projekta Mladi kustos v Galeriji Media Nox

Vljudno vas vabimo k ogledu spletne razstave Poplava modrin pod površino kože, ki so jo v sklopu predmeta Praktično usposabljanje in projekta Mladi kustos MKC Maribor pripravile študentke tretjega letnika dodiplomskega študija umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Slikarska dela Anke Krašna so izbrana po ključu modre barve, ki je precej pogosta v njenem opusu in ima veliko simbolnih pomenov. Ogled razstave tako ne bo zanimiv le za naključnega spletnega obiskovalca, marveč tudi za tiste, ki umetnico in njena dela že poznate.

Razstava bo dostopna od srede, 13. januarja, od 16. ure na tej povezavi.

Mlade kuratorke:
Annemarie Gomzi, Sara Nuša Golob Grabner, Žana Plejić,
Rebeka Tašič, Nika Vreča, Klara Zadravec in Pia Žula

Organizacija:
Oddelek za umetnostno zgodovino FF UM in Galerija Media Nox

Vabljeni k ogledu!

Preberi več

Naprej v preteklost 2020

Z veseljem vas obveščamo, da Galerija mesta Ptuj že drugič sodeluje v akciji NAPREJ V PRETEKLOST, ki jo organizira od 7. do 13. decembra 2020 Skupnost muzejev Slovenije. Gre za vse slovenski projekt, kjer se pod skupno platformo posamezne ustanove vključujejo z svojim posebej pripravljenimi programi in dejavnostmi, ki bodo v tem terminu objavljeni na družabnih omrežjih in spletnih straneh posameznih muzejev, galerij in drugih ustanov.

Galerija mesta Ptuj je posebej za to priložnost pripravila poseben program posameznih akcij in predstavitev. Premierno bomo predstavili štiri projekte, ki so narejeni posebej za to večdnevno dogajanje. Vsi dogodki bodo objavljeni na spletni strani galerije in facebook-u.

7.12.2020 ob 18. uri JAZ SEM ANKA, (Retrospektiva Anka Krašna),video


9.12.2020 ob 18. uri NE VESTA, plesni performans Kaje Petrovič, video


11.12.2020 ob 18. uri RUDI RINGBAUER, predstavitev


12.12.2020 ob 10. uri HOMMAGE RUDIJU RINGBAUERJU, spletna predstavitev kataloga donacije Galeriji mesta Ptuj.


Spremljajte nas.
Galerija mesta Ptuj


Sandi Červek – dobitnik nagrade Prešernovega sklada za razstavo v Galeriji mesta Ptuj

Sandi Červek je eden osrednjih predstavnikov prekmurske likovne umetnosti. Červek, označen za umetnika črnine, je svoje prve črne slike ustvaril konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Po barvni figuraliki (1985-1987) in kratkem obdobju t. i. kontrolirane geste (1987-1989) je skrajno zreduciral likovna sredstva in pričel ustvarjati minimalistična črna platna. Umetnik je skozi desetletja svoj racionalno načrtovan ter fizično in mentalno naporen ustvarjalni proces, pri katerem od leta 1990 naprej uporablja izključno slikarsko lopatico, izpopolnil do te mere, da so njegove črne slike dobile filigransko dovršeno ter izjemno taktilno nitkasto teksturo. Z organizacijo slikarskih potez v oblike spiral, lokov in stožcev je “izničil” evklidski prostor. Ustvarjene brazde ujamejo ogromno svetlobe, ki jo gledalec z lastnim gibanjem ob sliki kroti ter usmerja po platnu. Od leta 2018 umetnik črno nadomešča z žametno modrimi odtenki.

K črnim slikam se umetnik zmeraj znova vrača po bolj sproščenih likovnih intermezzih. Slednji predstavljajo veliko bolj barvit in igriv pol Červekovega opusa (serije Onkraj spomina, Skice za skulpture, Naylon, Slike brez naslova, Kar to ni, to je) in umetnika predstavijo kot odličnega risarja in kolorista.

Razstava 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj je postregla z bogatim pregledom prepoznavne in izrazito avtorske likovne poetike Sandija Červeka. Umetnika je predstavila tako v črnini kot v barvah, na eni strani skozi skrajno racionalen, na drugi strani pa impulziven in sproščen ustvarjalni pristop. Razstava je vzpostavila še nikoli viden dialog med umetnikovimi ustvarjalnimi fazami v preseku zadnjih tridesetih let. Červek je umetnik, ki nenehno hodi po robu, a v svoji brezkompromisni drži ne zdrsne v dekorativnost, pretirano pripovednost ali družbeno angažiranost. Prav tako ne podlega trendom, čeprav jim budno sledi. Njegovi igrivi intermezzi nas na eni strani približajo glasnemu ritmu vsakdana, na drugi strani pa nam njegova monokromna črna in modra platna odkrivajo globine metafizičnih svetov, v katerih se v tišini srečujemo s sublimnim. (Odlomek iz obrazložitve: Irma Brodnjak Firbas)


V spomin

Rudi Ringbauer (Murska Sobota, 19. 2. 1931–Ptuj, 3. 11. 2020)

Rudi Ringbauer, Galerija mesta Ptuj, 2018, foto: Srdan Mohorič

Rudi Ringbauer je bil eden najbolj prepoznavnih ptujskih osebnosti. Po poklicu je bil pravnik, dolga leta zaposlen na ptujskem sodišču, sicer pa se je posvečal umetnosti. Pisal je aforizme, ki jih je izdal v štirih knjigah (Božje resnice, 1993; Preproste resnice, 2000; Gole resnice, 2003 in Popolne resnice, 2014) in jim dodal še esejistično delo Moj prepir z Bogom (2011). Za pisateljevanje je prejel oljenko (1994) in veliko oljenko (2014), priznanji Mestne občine Ptuj za kulturne dosežke, mesto pa se mu je leta 2018 poklonilo tudi z nazivom zaslužnega občana.

Rudi Ringbauer je bil zavzet zbiralec likovnih del. Za likovno umetnost ga je navdušil prijatelj Lojze Logar, zato so Logarjeva dela predstavljala največji del njegove zbirke, v kateri so bili zastopani tudi drugi prekmurski, mariborski in ptujski avtorji. Ob zanimanju za ustvarjalnost svojega ožjega okolja je redno spremljal in v skladu s svojimi finančnimi možnostmi tudi kupoval grafične liste najvidnejših predstavnikov ljubljanske grafične šole.

Izbrana dela iz svoje likovne zbirke je večkrat predstavil javnosti, v največjem obsegu se je to zgodilo na pomlad leta 2018, ko je Galeriji mesta Ptuj podaril 300 del iz svoje posesti. Že leta 2013 je poklonil 83 del Lojzeta Logarja Krajinskemu parku Goričko, Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož pa 23 risb in grafik, ki so jih ustvarili člani umetniške družine Kasimir-Oeltjen. Rudijeva donacija Galeriji mesta Ptuj torej ni bila edina, bila pa je najobsežnejša.

Podroben vpogled v Rudijevo zbirko omogoča tudi njeno ovrednotenje. Predstavlja se nam kot značilna zasebna zbirka, kakršna se je lahko oblikovala v času socializma, ko ljubitelji umetnosti pogosto niso zmogli nakupa umetnin po lastnem izboru, zato so bili odvisni od prijateljskih vezi z umetniki, za grafike pa so se odločali tudi zaradi dostopnejših cen. Tovrstne zbirke so odraz časa, izkazujejo nagnjenja zbiralcev, v njih pa se skrivajo številne dragocenosti. Življenje Rudija Ringbauerja je bilo bogato, saj so ga na vsakem koraku spremljale umetnine, radosti druženja z umetnostjo pa je bil vedno znova pripravljen deliti z drugimi. V pogodbi o donaciji piše, da mesto Ptuj poklonjene umetnine iz likovne zbirke Rudija Ringbauerja hvaležno sprejema, Galerija mesta Ptuj pa se zavezuje k njihovi skrbni hrambi in ustrezni strokovni obravnavi. (Marjeta Ciglenečki)