V spomin

Rudi Ringbauer (Murska Sobota, 19. 2. 1931–Ptuj, 3. 11. 2020)

Rudi Ringbauer, Galerija mesta Ptuj, 2018, foto: Srdan Mohorič

Rudi Ringbauer je bil eden najbolj prepoznavnih ptujskih osebnosti. Po poklicu je bil pravnik, dolga leta zaposlen na ptujskem sodišču, sicer pa se je posvečal umetnosti. Pisal je aforizme, ki jih je izdal v štirih knjigah (Božje resnice, 1993; Preproste resnice, 2000; Gole resnice, 2003 in Popolne resnice, 2014) in jim dodal še esejistično delo Moj prepir z Bogom (2011). Za pisateljevanje je prejel oljenko (1994) in veliko oljenko (2014), priznanji Mestne občine Ptuj za kulturne dosežke, mesto pa se mu je leta 2018 poklonilo tudi z nazivom zaslužnega občana.

Rudi Ringbauer je bil zavzet zbiralec likovnih del. Za likovno umetnost ga je navdušil prijatelj Lojze Logar, zato so Logarjeva dela predstavljala največji del njegove zbirke, v kateri so bili zastopani tudi drugi prekmurski, mariborski in ptujski avtorji. Ob zanimanju za ustvarjalnost svojega ožjega okolja je redno spremljal in v skladu s svojimi finančnimi možnostmi tudi kupoval grafične liste najvidnejših predstavnikov ljubljanske grafične šole.

Izbrana dela iz svoje likovne zbirke je večkrat predstavil javnosti, v največjem obsegu se je to zgodilo na pomlad leta 2018, ko je Galeriji mesta Ptuj podaril 300 del iz svoje posesti. Že leta 2013 je poklonil 83 del Lojzeta Logarja Krajinskemu parku Goričko, Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož pa 23 risb in grafik, ki so jih ustvarili člani umetniške družine Kasimir-Oeltjen. Rudijeva donacija Galeriji mesta Ptuj torej ni bila edina, bila pa je najobsežnejša.

Podroben vpogled v Rudijevo zbirko omogoča tudi njeno ovrednotenje. Predstavlja se nam kot značilna zasebna zbirka, kakršna se je lahko oblikovala v času socializma, ko ljubitelji umetnosti pogosto niso zmogli nakupa umetnin po lastnem izboru, zato so bili odvisni od prijateljskih vezi z umetniki, za grafike pa so se odločali tudi zaradi dostopnejših cen. Tovrstne zbirke so odraz časa, izkazujejo nagnjenja zbiralcev, v njih pa se skrivajo številne dragocenosti. Življenje Rudija Ringbauerja je bilo bogato, saj so ga na vsakem koraku spremljale umetnine, radosti druženja z umetnostjo pa je bil vedno znova pripravljen deliti z drugimi. V pogodbi o donaciji piše, da mesto Ptuj poklonjene umetnine iz likovne zbirke Rudija Ringbauerja hvaležno sprejema, Galerija mesta Ptuj pa se zavezuje k njihovi skrbni hrambi in ustrezni strokovni obravnavi. (Marjeta Ciglenečki)