23. 11. 2018 – 20. 1. 2019

V letu 2018 je mojster fotografije Stojan Kerbler (rojen 23. 11. 1938 na Ptujski Gori) praznoval osemdesetletnico. Zvrstilo se je veliko razstav in drugih prireditev, ki so počastile fotografa svetovnega slovesa. Vrhunec dogodkov je bila Kerblerjeva retrospektiva v Moderni galeriji v Ljubljani, ki je doživela tudi izjemen odmev med obiskovalci, izpostaviti pa kaže še monografijo, ki sta jo izdala skupaj s pesnikom Alešem Štegrom Kar sem videl na Ptuju in drugod. V Galeriji mesta Ptuj je slikar Dušan Fišer zasnoval razstavo, na katero je povabil 29 umetnikov iz Slovenije, Italije, Srbije in Makedonije, da se na svojstven način poklonijo Stojanu Kerblerju in njegovemu opusu. Med povabljenimi so bili fotografi, slikarji, kiparji in videasti, nekateri Kerblerjevi dolgoletni prijatelji in dobri poznavalci njegove fotografije, medtem ko so se drugi z njegovimi fotografijami soočili nedavno in jih fasciniralo mojstrovo izostreno oko, prav tako pa tudi njegov izjemen in topel značaj. Večina vabljenih ustvarjalcev je svoja dela vsebinsko naravnala posebej za izbrani dogodek.

Trideseti razstavljavec na razstavi je bil Stojan Kerbler sam. Na številnih Kerblerjevih razstavah, ki smo si jih ogledovali v letu 2018, so prevladovale fotografije iz njegovih najbolj znanih ciklusov, s katerimi je zaslovel tako rekoč po celem svetu: Portreti s ptujskih ulic, Haložani in Koline, prav tako je bil dobro zastopan s tovarniško fotografijo in deloma tudi s serijo Dvorišča. Celo retrospektiva v Ljubljani je zgolj nakazala dve seriji fotografi, ki sta še v nastajanju, Prostori in Minljivost. In prav s fotografijami iz teh dveh serij se je Stojan Kerbler predstavil v osrednji dvorani Galerije mesta Ptuj. Slovesna otvoritev razstave Fokus je bila ob prisotnosti številnih Ptujčanov in častilcev njegove fotografije na umetnikov rojstni dan, 23. novembra 2018.

Na razstavi so sodelovali: Aljaž Bezjak, Herman Čater, Elio Ciol, Tjaša Tia Cusch, Andreja Džakušič, Dušan Fišer, Jernej Forbici, Metod Frlic, Boris Gabrščik, Marija Gajić Cvjetićanin, Jasna Hribernik, Jurij Kalan, Sinisha Kashawelski, Keiko Miyazaki, Stojan Kerbler, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Anka Krašna, Branko Lenart, Gani Llalloshi, Igor Molin, Tihomir Pinter, Luca Piovaccari, Tomaž Plavec, Boštjan Pucelj, Bojan Radovič, Oto Rimele, Roman Uranjek, Marica Vicari in Tanja Verlak.